Bruksizm, çene eklem problemlerine yol açan diş gıcırdatma ve diş sıkma alışkanlığıdır. Genellikle uyku sırasında olan bu durum bazı kişilerde gün içerisinde de ortaya çıkabilir. Sık görülen uyku bozukluklarından biridir. Hastaların kişilik yapısıyla tetiklenebilir. Hastalığın psikolojik ve fizyolojik sebepleri vardır. Stres bruksizmin nedenleri arasında önemli bir faktördür. Mükemmeliyetçi, rekabetçi, yönetici konumundaki kişilerde daha sık rastlanır. Hastalığın kadın ve erkekte görülme olasılığı aynıdır. Ama agresif, titiz, rekabetçi kişiler bruksizm için risk grubundadır. hasan deneme
Sabahları kulak ağrısı çekiyorsanız dikkat
Diş gıcırdatma şu sorunlara yol açabilir:
1– Dişlerin çiğneyici yüzünde aşınma.
– Dişlerde kırılma.
– Dişlerde aşırı hassasiyet.
– Dişlerde sallanma.
– Yanak içlerinde tahriş.
– Kas ağrısı.
– Uyku bozuklukları
– Diş minesinin kaybı.
– Dişlerde aşırı hassaslık
– Çiğneme kaslarında aşırı büyüme.
Bruksizm tanısı genellikle hastalığın ilerleyen zamanlarına kadar konulamaz. Çünkü çoğu insan bu alışkanlığının farkında değildir. Diş sıkmaya gıcırdatma da eşlik ediyorsa çıkan ses etraf tarafından fark edilir. Bruksizm hastaları çoğunlukla sabah kalkıldığında eklemlerde, çiğneme kaslarında ağrı, baş ve boyuna yayılan ağrı, kulak ağrısı, yorgunluk, yutkunma güçlüğü, dişlerde ağrı veya hassasiyet ve çene ekleminde ses şikayetiyle doktora başvururlar.
Tedavisi var mıdır? Nelerdir?
Ağız koruyucusu kullanarak, sıkma ve gıcırdatma sırasında dişlere uygulanan basınçtan korunabilirsiniz. Ayrıca yüz kaslarınızı gevşetecek masajlar yapabilirsiniz. Özellikle çene, boyun ve omuz kasları rahatlatılmalıdır.Ama tabii ki, her halükarda, önlem almak istiyorsak, öncelikle tetikleyici etkenler olan sıkıntı ve stresi ortadan kaldırmalıyız.