Ortodonti-Çapraşık Diş Tedavisi

Çapraşık Dişler İçin Tel Tedavisi

Dişhekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti (ortodonti uzmanı = ortodontist), diş, çene ve yüz kompleksini normal yapı ve gelişim, anomaliler ve anomalilerin tedavisi yönünden ele alan bilim dalıdır. Önceleri estetik amaçla işe başlanmış zaman içerisinde sınırları genişletilip, bugünkü konumuna ulaşılmıştır. Günümüzde ortodontinin hitap ettiği kitle oldukça genişlemiş ve uygulama alanı da aynı oranda artmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre tüm dünyada koruyucu dişhekimliğinin önem kazanması, daha bilinçli bir kitle yaratmış ve diş çürüğü vakalarında gözle görülür bir azalma meydana gelmiştir, buna bağlı olarak da kalıtım, gelişim yetersizlikleri, çeşitli yanlış alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre yalancı meme ve biberon kullanma, dudak ısırma) gibi faktörler sebebiyle oluşan rahatsızlıklar sonucu ortodontiye duyulan ilgi de artmıştır.

Ortodonti (tel tedavisi) hangi yaş guruplarında uygulanabilir?

Herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Yetişkin veya çocuk olsun herkese uygulanabilecek bir tedavidir. Eğer bireyin kemik yapısında bir düzensizlik söz konusu ise (iskeletsel) yaş önemlidir. Bu durumda fonksiyonel tedaviye gereksinim vardır ki bu tedavi de ergenlik çağına kadar olan sürede yapılır.Fakat sonuç verme süreci yetişkinlerde daha uzun sürebilmektedir.

 

Diş teli nasıl takılır? Ortodontik tedavi aşamaları

1) Hazırlık safhaları

X ışınları ve modeller: Genellikle ilk olarak panoromik ve sefolometrik radyografilerinizin çekilmesi istenecektir.

Yüzünüzün dişlerinizin ve ağzınız fotoğrafları çekilecek. O gün fotoğrafçıya gider gibi hazırlansanız iyi olur çünkü bu fotoğraflarla tedavi bittiğinde tekrar yüzleşeceksiniz.

Daha sonra modelleriniz alınacak. Önce üst, sonra alt çeneden yaklaşık 30’ar saniye süreyla iki ölçü alınacak. Eğer bulantı refleksiniz varsa bol şans, başka şeyler düşünmeye çalışın.

2) Tedavi Planı

Ortodontistiniz tüm bu röntgenleri modelleri ve fotoğrafları değerlendirip size bir tedavi planı çıkaracaktır.

Aklınıza gelen bütün soruları bu seansta doktorunuza sormanızda fayda var.

Genellikle ilk olarak azı dişlerinizin arasını açıp bant yerleştirmek için elastik seperatörler yerletirilir. Bunlar gerçekten rahatsızlık verici şeylerdir. Ama sadece 1 hafta takacağınız için çok problem sayılmaz.

Tabi tedavinin tipine göre ilk yapılan işlemler farklılık göstermektedirler. Fonksiyonel tedaviler ya da daha çok karma dişli dönemdeki çocuklara uygulanan hareketli apareyler için tekrar ölçü alınması gerekebilir.

Bazı tedaviler diş çekimi gerektirebilir. Unutmayın ki doktorunuz diş çekimi gerektiğini söylüyorsa mutlaka gerekli analizleri yapmıştır ya da yapması gerekmektedir.

Tedaviye başlamadan önce ağız hijyeninizin maksimum derecede iyi olması gerekmektedir. İlerde başınıza iş açmaması için tüm gerekli diş tedavilerinizi ortodonti tedavinize başlamadan önce yaptırmanızda fayda vardır. Zaten muhtemelen doktorunuz da sizi bu şekilde yönlendirecektir.

Eğer hassas dişleriniz varsa en az iki hafta sensodyne veya bu tarz bir diş macunuyla fırçalamanızı öneririz.

Periodontal (diş eti) probleminiz varsa braketlenmeden önce kontrol altına alınmasında fayda vardır.

İyi bir ağız hijyenisti (Hijyenistler ülkemizde yeni yeni yetiştirilmektedir) dişetlerinizi braketler için hazır hale getirecektir. Dişhekiminize danışın. Ülkemizde genellikle bu işi dişhekimlerimiz kendileri yaparlar.

Çene ameliyatı olcaksanız braketleriniz takılıyken tedavinizin bir döneminde bu işlem gerçekleştirilir.

3) Braketleriniz takılırken

Kliniğe gelmeden önce dişlerinizi güzelce fırçalayın ve kendinize aynada uzun uzun bakın. Görüntünüz ve gülüşünüz tamamen değişecek.

Ünite oturdunuz. Ağzınıza takılan ağız açacağı biraz canınızı sıkabilir ama merak etmeyin hemen alışacaksınız. Dişleriniz kurutulacak ve asitlenecek. Asitin tadı biraz acıdır. Asit , braket yapıştırıcılarının dişyüzeyine tutunması için diş yüzeyini hazırlar. Bazı doktorlar asit gerektirmeyen yapıştırıcıları da kullanabilirler.

Daha sonra braketlemeye başlanacaktır. İki tip yapıştırıcı kullanılır. Işınla sertleşenler ve kimyasal sertleşenler. Ortodontistiniz hangisini tercih ediyorsa onu kullanacaktır.

Ark teli braketlerin üzerine yerleştirilir. Yanağınıza batan bir yer varsa çekinmeyin hemen söyleyin.

Ark telini braketlere tutturmak için de tel ligatürler veya elastik ligatürler kullanılabilir. Elastik ligatürlerin genellikle yetişkinlerde şeffaf çocuklarda ise renkli olanlar tercih edilir. Aslına bakarsanız tercih sizin. Bu arada kapaklı braketler kullanılıyorsa ligatüre de gerek olmayabilir.

Teliniz bağlandığında bir sıkılık hissedeceksiniz. Bu basınç dişlerinizi haraket ettirecek kuvvettir. 1 hafta içinde bu basıncın kaybolduğunu hissedeceksiniz korkmayın.

Bu işlemler her bir çene için yaklaşık 45 dakika sürecektir.